Φλούδα πορτοκάλι 🍊

 Τρώμε πορτοκαλί ή φτιάχνουμε ένα φυσικό χυμό και την φλούδα τι την κάνουμε; Την πετάμε; Μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την συνήθεια και να αξιοποιήσουμε και την φλούδα σε πολλές παρασκευές. 
  Όταν αγοράζω φρούτα και λαχανικά που έχουν φλούδα (εκτός κάποιες εξαιρέσεις) μόλις πάω σπίτι τα πλένω και τα αφήνω κάποια λεπτά σε νερό με ξύδι ώστε να κάνω καλή απολύμανση στην εξωτερική πλευρά των λαχανικών. Μετα τα βάζω σε μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνω να στεγνώσουν και τα βάζω σε σακούλες τροφίμων ή βάζα και ταπερ που κλείνουν αεροστεγώς ώστε να μπορώ να τα διατηρήσω και περισσότερο καιρό. Έτσι τα έχω έτοιμα για κατανάλωση χωρίς να κάθομαι να απολυμαίνω ένα ένα φρούτο για να κάτσω να το φάω.
  Οπότε αφού θα έχουμε κάνει αυτή την διαδικασία και για τα πορτοκάλια μπορούμε να καθαρίσουμε την φλούδα και να καταναλώσουμε τον καρπό και να κρατήσουμε την φλούδα για 3 παρασκευές που πιστεύω θα βοηθήσει και σας και στο να έχουμε ένα έτοιμο και νόστιμο σνακ μέχρι και για οικονομίκο και οικολογικό παράγοντα.
  Μπορούμε να τρίψουμε ή να καθαρίσουμε την φλούδα πριν καταναλώσουμε το φρούτο και να την βάλουμε σε κάποια συνταγή ή να τα κάνουμε αποξηραμένα κομμάτια για κάποιο τσάι.
  Αρωματικό τσάι με πορτοκαλί:
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι  να αφαιρεθεί η φλούδα (χωρίς πολύ άσπρο από την φλούδα για να μην πικρό) και να την αφήσουμε 3-4 μέρες να ξεραθεί τελείως ενώ το έχουμε κόβει σε κομμάτια της αρεσκείας μας. Όταν είναι έτοιμο το κλείνουμε σε βαζάκια αεροστεγώς και τα βάζουμε στο ζεστό μας ρόφημα και βγάζουν καταπληκτικό άρωμα στο σπίτι μας. (φυσικά μπορούμε να το κάνουμε και με λεμόνι και με γκρέιπφρουτ)
  Καραμέλωμενο πορτοκαλί:
Υλικά:
4-5 πορτοκάλια χοντρόφλούδα
• 2,5 φλιτζάνια ζάχαρι
• 1,5 φλιτζάνι νερό
• 1 σοκολάτα Κουβερτούρα για την επικάλυψη 
• 1 φλιτζάνι ζάχαρι για την επικάλυψη

Εκτέλεση
Παίρνουμε την φλούδα και την κόβουμε μπαστουνακια περίπου 1 εκ. πάχους. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το  και τις φλούδες νερό μέχρι να καλύψουμε τις φλούδες να βράσουν για 5 λεπτά. Επαναλαμβανόμενη αυτή τη διαδικασία με καινούργιο νερό άλλες δύο φορές. Απλώνουμε πολλά φύλλα χαρτί και βάζουμε τις φλούδες να στραγγίξουν. Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό και την ζάχαρα και αφήνουμε να βράση το σιρόπι για 5-10 λεπτά. Προσθέτουμε τις φλούδες  και χαμηλώνουμε τη φωτιά  και αφήνουμε στο μάτι μέχρι να πιουν το περισσότερο σιρόπι ανακατεύοντας που και που με ένα πιρούνι. (αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει μέχρι μισή ώρα). Βγάζουμε όταν περάσει η ώρα τις φλούδες και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι αν έχει υγρά και τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα ενώ χωρίζουμε τις φλούδες μέχρι να κρυώνουν.  Λιώνουμε τη σοκολάτα σε Μπεν Μαρί και βουτάμε μια μια την βλουδα και τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα περίπου. Για την ζάχαρι παίρνουμε τις φλούδες και τις βουτάμε στην ζάχαρι και της βάζουμε και αυτές στο ψυγείο. (αν είναι χειμώνας και δροσερό μέρος το σπίτι σας μπορεί να μην χρειαστούν και ψυγείο). Μόλις κρυώσουν τα βάζουμε σε σακουλάκια τροφίμων ή σε βαζάκι που κλείνουν αεροστεγώς και τα καταναλώνουμε οπότε επιθυμούμε.
 
 

 
   

Σχόλια

Δημοφιλή Άρθρα