Καλοσύνη!

 ΚΑΛΟΣΥΝΗ 

Ορισμός: η ιδιότητα του καλού ανθρώπου, που θέλει το καλό και την ευτυχία του συνανθρώπου του.

  

  1. Μοίρασε “Καλημέρες”. Η καλημέρα φτιάχνει τη διάθεση όλων! 
  2. Πες “Ευχαριστώ”. Ένα ευχαριστώ για κάτι όμορφο που μας λένε ή που μας κάνουν κάτι χρειάζεται να το πούμε. 
  3. Χαμογέλα! Είναι ένα μέσω που μεταφέρετε από τον έναν στον άλλο αυτόματα και γρήγορα. 
  4. Βοήθησε κάποιον να κουβαλήσει τις σακούλες. Μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς κάποιον που το έχει ανάγκη. 
  5. Πρόσφερε κουλουράκια στους γείτονες. Μια γλυκιά πράξη που θα γλυκάνει τη μερα. 
  6. Κάνε αυτοσχέδια δωράκια στους φίλους σου. Δεν χρειάζεται να κάνουμε δώρα μόνο σε γιορτές ούτε μόνο ακριβά δώρα. 
  7. Μην πετάς φαγητό. Φυσικά και μπορούμε να φάμε κάποιο φαΐ που περίσσεψε λίγο πιο μετά, αλλα αν είναι κάτι που δεν δαγκώσα με φυσικά και μπορούμε να το δώσουμε σε κάποιον που ίσως θα το ήθελε. 
  8. Άσε συσκευασίες τροφίμων μακράς διαρκείας στο σούπερ μάρκετ. Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ βλέπουμε κάποια κουτιά ή καλάθια για το κοινωνικό παντοπωλείο. Μπορούμε να αφήσουμε κάτι λίγο για κάποιον που το έχει πολλή ανάγκη. 
  9. Ετοίμασε μερίδες φαγητού για το κοντινό συσσίτιο. Αν ντρέπεσαι ή δεν ξέρεις που είναι το συσσίτιο τις περιοχής σου μπορείς να φτιάξεις φαΐ και να το βάλεις σε ταπερ μιας χρήσης και να γράφεις πάνω τι φαΐ έχει και την ημερομηνία (ίσως και ενα όμορφο μήνυμα, γιατί όχι;) και να το βάλεις σε ενα τοίχο αγάπης. Έτσι θα βοηθήσεις σίγουρα κάποιον που το έχει ανάγκη και θα του φτιάξεις και την μερα. 
  10. Τηλεφώνησε σε κάποιον μοναχικό ηλικιωμένο. Φυσικά και όχι σε έναν άγνωστο. Εγώ ξέρω πολλούς ηλικιωμένους που μένουν μόνοι για διάφορους λόγους. Μπορούμε να περνούν ένα τηλέφωνο αυτά τα άτομα και να τα ρωτάμε αν είναι καλα και αν χρειάζονται κάτι. 
  11. Πες έναν καλό λόγο στα παιδιά που δουλεύουν στα μαγαζιά που πας να ψωνίσεις. Βασικά τώρα που το σκέφτομαι μπορούμε να πούμε μια καλή κουβέντα παντού! Εκεί που πάμε για να πάρουμε τον καφέ μας , στο σούπερ μάρκετ, εκεί που θα πάμε να πάρουμε το φαΐ μας , στην οικογένεια μας κτλ. 
  12. Μην παρκάρεις σε θέσεις αναπήρων. Μπορούμε να κάνουμε υπομονή μέχρι να βρεθούμε μια θέση και να μην κλείνουμε τον δρόμο σε κάποιον άλλον άνθρωπο. 
  13. Μην παρκάρεις σε ποδηλατόδρομο. Ισχύει το ίδιο και εδώ όπως και από πάνω. 
  14. Τακτοποίησε την αλληλογραφία της πολυκατοικίας. Φυσικά και μπορούμε να φτιάξουμε την αλληλογραφία και να την βάλουμε στα γραμματοκιβώτια του κάθε ανθρώπου. 
  15. Κάνε ανακύκλωση. Είναι ένα από τα πιο εύκολα και σημαντικά πράγματα πλέον το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι να μην κάνουν ανακύκλωση πλέον. 
  16. Πες “Μπράβο” σε κάποιον που πιστεύεις πως το αξίζει. Φυσικά και μπορούμε να πούμε ένα μπράβο σε έναν άνθρωπο που βλέπουμε ότι κάνει κάτι σωστό και όμορφο. 
  17. Χάρισε ρούχα. Μπορούμε οτι ρούχα έχεις στην ντουλάπα και απλά πιάνουν τον τόπο να τα καθαρίσουμε και να τα βάλουμε σε μια όμορφη κούτα ή τσάντα και να τα δώσουμε σε κάποιον που ίσως να τα θέλει ή μπορείς ακόμα να τα πάμε και στον κοινωνικό παντοπωλείο. 
  18. Χάρισε παιχνίδια. Όπως από πάνω με τα ρούχα μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με παιχνίδια. 
  19. Αγόρασε φαγητό σε κάποιον. Φυσικά και δεν δίνουμε χρήματα σε ποιον ζητάει ελεημοσύνη. Έτσι του μαθαίνουμε ότι είναι επάγγελμα. Μπορούμε φυσικά να του πάρουμε κάτι να φαΐ (φυσικά μπορούμε να πάρουμε κάτι που είναι εύκολο να το καταναλώσει εκείνη την ώρα μπορούμε όμως και να τον ρωτήσουμε αν θέλει να φαΐ κάτι συγκεκριμένο και να του το πάρουμε.)
  20. Κέρασε τον καφέ στον επόμενο. Είναι μια όμορφη και καλη πράξη για να φτιάξεις και την διάθεση κάποιου αλλά το κάνουμε τόσο σπάνια. 
  21. Κάνε υπομονή. Μπορούμε να κάνουμε υπομονή όταν οδηγούμε ή και στο λεωφόριο, στις δημόσιες υπηρεσίες, στο σούπερ μάρκετ κτλ. 
  22. Φόρα μάσκα. Στην εποχή του κορονοΐου είναι ο πιο εύκολος τρόπος να δείξουμες ότι θέλουμε να προστατέψου με τον συνάνθρωπο μας ειδικά αν δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο αλλά και εμβολιασμενοι αν είμαστε κοντά σε πόλλους ανθρώπους. 
  23. Πήγαινε τα βιβλία που δεν χρησιμοποιείς πια στη δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής σου. Αν δεν έχουμε κάποιο που θέλει να πάρει τα βιβλία που έχουμε αγοράσει και έχουμε διαβάσει ώστε να τα διαβάσει και εκείνος, μπορούμε να τα χαρίσουμε στη βιβλιοθήκη. 
  24. Βοήθησε μια μητέρα με το καροτσάκι της. Μια καλή κίνηση φτιάχνει την μέρα σας και όχι μόνο τη δική σου. 
  25. Ρώτα την ηλικιωμένη γειτόνισσα αν χρειάζεται κάτι από το σούπερ μάρκετ. Γιατί να μην το κάνουμε και αυτό ειδικά όταν πάμε και για μας που δεν θα είναι έξτρα κόπος να πάρουμε και κάτι που θα μας ζητήσουν κάποιοι γείτονες που ίσως δεν μπορούν εύκολα να πάνε μέχρι το σούπερ μάρκετ; 
  26. Τάισε τα αδέσποτα. Αν δεν ξέρουμε που έχει αδέσποτα μπορούμε να βάλουμε ενα πιάτο φαΐ και νερό έξω από την είσοδο του σπιτιού μας . Έτσι οποίο αδέσποτο περάσει από κει θα κάτσει να φαΐ. 
  27. Ετοίμασε φαγητό για την οικογένειά σου. Μια κίνηση αγάπης για την οικογένεια μας.
  28. Πέρασε μια μέρα χωρίς να παραπονεθείς για τίποτα. Θα μας φτιάξει και εμάς τη μέρα και των γύρων μας . 
  29. Πέρασε μια μέρα με το να λες όλα τα θετικά σχόλια που σκέφτεσαι. Ναι ναι. Όπως και με το παραπάνω. 
  30. Μάζεψε σκουπίδια από την παραλία ή το πάρκο. Κάνουμε καλό έτσι και στο περιβάλλον και στο συνάνθρωπο μας. Ειδικά αν ο κάθε ένας μας μάζευε τα σκουπίδια του θα ήταν το καλύτερο.
  31. Άφησε tip. Και φυσικά ότι δεν κάνουμε αυτό που δεν μας αρέσει. Δεν θα αφήσει 10 λεπτά ή τα 20 λεπτά για να μην ανοίγεις ξανά το πορτοφόλι. Εγώ πάντα βάζω τουλάχιστον 1 ευρώ παραπάνω από ότι κάνει ειδικά σε ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο πολλές ώρες. Είναι μια από τις πιο δύσκολες δουλειές. 
  32. Πήγαινε γλυκά στη δουλειά. Ότι καλύτερο να ξεκινήσει μια γλυκιά μετά. 
  33. Άσε χρήματα σε αυτόματο πωλητή για τον επόμενο. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα κάποιος να βρει χρήματα σε ένα μηχάνημα. Αλλά μην το παρακάνουμε. Δεν ξέρουμε αν το αξίζει ο επόμενος ή είναι κάποιος αχάριστος άνθρωπος. 
  34. Φτιάξε πρωινό. Σε ποιον δεν αρέσει να βρήσκει ένα πρωινό έτοιμο στο σπίτι του; Οπότε μας φιλοξενούν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να ευχαριστήσουμε αυτόν τον άνθρωπο και τι πιο όμορφο από αυτή την κίνηση. 
  35. Κράτα το ασανσέρ για κάποιον. Ποίος δεν θα πει ευχαριστώ αν κάνουμε αυτή την απλή κίνηση; 
  36. Αγόρασε το εισιτήριο για τον επόμενο στον κινηματογράφο. Ίσως φαίνεται λίγο περίεργο αλλά είναι μια κίνηση που σίγουρα θα του μείνει αξέχαστη και θα σας ευχαριστεί για πολύ καιρό (ακόμα και να μην τον γνωρίζουμε). 
  37. Πάρε το φυλλάδιο και πες ευχαριστώ. Ένας άνθρωπος που πληρώνετε με το πόσα φυλλάδια έδωσε φυσικά και είναι αχάριστο να μην το πάρουμε. 
  38. Φτιάξε κάτι για κάποιον που το έχει ανάγκη. Μπορούμε να φτιάξουμε ότι πιστεύουμε ότι θα ευχαριστήσει αυτόν τον άνθρωπο. Έχει άλλη αξία όταν το φτιάξουμε με τα χέρια μας και το προσφέρουμε σε κάποιον. 
  39. Φτιάξε πακέτα-αγάπης για άστεγους. Είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε ενα κουτί με φαΐ και πράματα που έχουν ανάγκη οι άστεγοι ανάλογα και με την εποχή. 
  40. Στήριξε κάποιο project μέσω social media. Κάποιοι δουλεύουν και προβάλουν την δουλειά τους στο διαδίκτυο. Γιατί να μην τους βοηθήσουμε και εμείς λίγο ίσως τον βοηθήσουμε με μερικούς φίλους μας που μπορεί να τον στηρίξουν και αυτοί; 

Σχόλια

Δημοφιλή Άρθρα